‘’Formülsüz Hayat’’ ile kim korkar fizikten?

25/04/2021

Hayatları boyunca fizikle arası iyi olmayan dört kişi fizik korkusunu yenmek için bir araya gelir ve hikâye başlar! Prof. Dr. Burçin Ünlü ile ‘’Formülsüz Hayat’’ Cumartesi akşamları 21.30’da TRT Belgesel ekranlarında…

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Burçin Ünlü, TRT Belgesel ekranında 17 Nisan tarihinde başlayan “Formülsüz Hayat” adlı programıyla, şaşırtıcı ve çoğu zaman eğlenceli deneylerle temel bilimleri evlerimize misafir ediyor.

Ünlü, hayatında fizik problemi çözmemiş veya bir nedenle fiziğe mesafeli durmuş olanlar için fizik biliminin aslında gündelik yaşamda karşılaştığımız pek çok problemin çözümünde oynadığı anahtar rolü anlatıyor.

Dizilerin egemenliğindeki TV ekranları karşısında oturmaktan yorulmuş olanlar için meraklandırıcı ve sorgulayıcı bir alternatif sunan TRT Belgesel yapımı ‘’Formülsüz Hayat’’, bir fizik profesörünün fizikle arası pek de iyi olmayan dört genç insanda bilime dair merak duygusu yaratmak için tasarladığı ilginç sürprizler ve deneylerden oluşan seyre değer bir yapım.

İlk bölümünde fizikle hiçbir alışverişleri olmamış Esengül, Murat, Can ve Emrah adlı dört genç,

Profesör Burçin Ünlü ile bir araya geliyor ve hava içinde hareket eden cisimlerin devinimlerini ve bu devinimden ileri gelen olayları inceleyen Aerodinamik hakkında temel yasaları kendileri için tasarlanan özel deneylerle bizzat uygulamalı olarak öğreniyorlar.

Arabalar, roketler, uçaklar başta olmak üzere pek çok alanda karşımıza çıkan aerodinamik sayesinde havanın kuvvetsel etkilerini pratik olarak gözlemleyen dört genç, birbirinden ilginç deneylere katılarak fiziğin temel yasalarını yaşayarak kavrama şansına sahip oluyor. Tabii arada bir de ‘Elon Musk uzaya roket gönderirken yakıt olarak pide kullansa nasıl olur?’’ gibi biraz absürt biraz da eğlenceli soruların peşine düşüyorlar. İçerik üreticisi, oyuncu, dublör, müzisyen gibi farklı meslek alanlarından gelen gençler fiziğin temel kavramlarıyla tanıştıktan sonra korkularını yeniyor ve Sinop’a uzanarak Roketsan’ın tesislerinde gökyüzüne iki adet gerçek roket uçurmayı başarıyor.

İlk bölümdeki işaretlerden devamında seyirciyi pek çok sürprizin beklediği anlaşılan bu heyecanlı bilim maratonu toplam 13 bölümden oluşacak.  Temel bilimlerin ‘’Survivor’ı olarak tanımlayabileceğimiz ‘’Formülsüz Hayat’ın hayli tecrübeli bir senaryo ve prodüksiyon ekibinden oluştuğunu da ekleyelim.

Prof. Dr. Burçin Ünlü’nün vurguladığı gibi, aslında anlamadığımız şeylerden korkup çekiniyoruz. Karmaşık formüller belki de bu korkumuzu biraz daha büyütüyor. Korkuyu yenmenin birinci adımı ise biraz cesaret ve kararlılık. Hatta bu sayede roket bile uçurmak mümkün çünkü ‘’Gerçekleri öğrenmek için formüllere boğulmak gerekmez!’’. O halde kim korkar böyle fizikten?

 

Prof. Dr. Burçin Ünlü, 1996 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu. 1998’de Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümünden yüksek lisans derecesini aldı. Doktorasını 2004 yılında Stevens Institute of Technology Fizik ve Mühendislik Fiziği bölümünde tamamladı. 2004-2009 yılları arasında Irvine Üniversitesi’nde Fonksiyonel Kanser Görüntüleme Merkezi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. Kasım 2009’dan bu yana Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda ABD’de Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Japonya’da Hokkaido Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde proton terapi ve yapay zekânın sağlık sektörüne uyarlamaları üzerine çalışmalar yapan Prof. Ünlü’nün liderliğinde Boğaziçi Üniversitesi’nde kurulan Medikal & Biyolojik Fizik Laboratuvarı’nda yeni görüntüleme teknikleri geliştirilmesi ve uygulama alanları yaratılması adına pek çok önemli proje sürdürülüyor.