Prof. Dr. Meral Serdaroğlu hocamızın ardından

09/04/2019

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nün hocalarından, aynı zamanda ülkemizde ve dünyada fizik ve matematik alanının önde gelen isimlerinden Feza Gürsey’in öğrencisi olan Prof. Dr. Meral Serdaroğlu’nu 7 Nisan 2019 tarihinde kaybettik. 9 Nisan’da sonsuzluğa uğurladığımız Serdaroğlu, Fizik alanında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden aldı. 1978 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde Fizik Bölümü’nde dersler veren Prof. Dr. Serdaroğlu, 1997’de Boğaziçi Üniversitesi’nden emekli olduktan sonra Üniversite’de yarı zamanlı olarak ders vermeyi sürdürdü.

Yüksek enerji fiziği, matematiksel fizik ve grup teorisi konularında araştırmalar yapan Serdaroğlu’nun kaleme aldığı, hocası Feza Gürsey’i konu alan ‘’Bilim Dervişi Feza Bey’’ başlıklı bir kitabı bulunuyor. Prof. Dr. Meral Serdaroğlu, bu kitapta Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu bu müstesna bilim insanının yaşam öyküsünü özetlemiş, çağdaş fiziğe yapmış olduğu köklü katkıları, 20. yüzyılın en önemli fizikçileriyle sürdürmüş olduğu yakın ilişkileri, ortak çalışmaları ve dostlukları anlatmış ve bu bilim insanlarının Feza Bey hakkında söylediklerini aktarmıştı.

Prof. Dr. Meral Serdaroğlu ayrıca 2004 yılında, fizik alanında Nobel’den sonraki en önemli ödül olan Wigner Madalyası’nı Feza Gürsey’den sonra alan ikinci Türk olan fizikçi ve siyaset adamı Erdal İnönü ile de yakından çalışma fırsatı bulmuştu. 1982 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde 11. Uluslararası Fizikte Grup Teorik Metodlar Konferansı’nı Erdal İnönü ile birlikte düzenleyen Meral Serdaroğlu hocamızı sonsuzluğa uğurlarken onu Kasım 2007'de Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen Erdal İnönü Anma Töreni’nde yaptığı konuşmadan satırbaşları ile anıyoruz;

"... Erdal Bey Ankara'da dört beş ulema ile kurulan bir üniversitede modern fiziğin en ileri saflarında araştırma yapabilen bir kuşağın yetişmesini sağladı.

Erdal Bey matematiksel fizikte bilime çaktığı çivilerin yanı sıra yönetici olarak temel bilimlerin gelişmesini sağlamak için uğraşmıştır. Her zaman soğukkanlılığını ve nezaketini korumuş ama ilkelerinden hiçbir zaman ödün vermemiştir. Gerçeği süzen prizması ise etrafındaki öğrenci ve çalışma arkadaşlarına devamlı yardımcı olmuştur. Bir konuda kendisine danıştığımız ya da bir sorunun çözümü için yardım istediğimiz zaman, işimize gelsin ya da gelmesin, çok açık cevap alırdık.

ODTÜ Fizik Bölümü'nden mezun olunca hemen ABD'ye doktora yapmak için gitmek istemiştim. Referans mektubu istemek için Erdal Bey'e gittiğim zaman, "ABD'ye gidip ne yapacaksın, bölümümüze Feza gelecek, Amerika'ya gideceğin yerde bu seviyede kimse olmayabilir. Sen burada kal, ayrıca zaten öğrencimiz az, seni de gönderirsek Feza kiminle çalışacak?" demişti. Açıkçası biraz da kalmamı zorlayıcı olan böyle bir durum beklemiyordum. Erdal Bey'i dinleyip kaldım ve çok da iyi yapmışım’’.

Meral Serdaroğlu hocamızın bu törende yaptığı konuşmanın tamamı için  :

http://fizikciler.info.tr/index.php/13-fizikciler/94-erdal-inoenue-ms-1926-2007?fbclid=IwAR3b8JioWB716F7AP3zJJsXEMG_Zj06iViWI6FT-xtlbYIhLFpunvasBqKw