Fakültemiz

Fen-Edebiyat Fakültesi, 1959 yılında Fizik, Kimya, Matematik ve Batı Dilleri ve Edebiyatları alanlarında lisans derecesi vermek üzere kurulmuştur. Bugün Boğaziçi Üniversitesi’nin en büyük fakültesi olan Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Batı Dilleri ve Edebiyatları, Çeviribilim, Dilbilim, Felsefe, Fizik, Kimya, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Sosyoloji, Psikoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerini ve Türkçe Dersleri ile Humanities Koordinatörlüğü'nü barındırmaktadır.

Tüm bölümlerde lisans, yüksek lisans ve doktora (Sosyoloji Bölümü hariç) programları vardır. Ayrıca Arkeometri, Asya Çalışmaları, Dil Uygulama ve Araştırma, Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezleri, Fen-Edebiyat Fakültesi bölümlerine bağlı olarak çalışmalarını sürdürmektedirler. Metin Yazarlığı, Amerikan Çalışmaları, Film Çalışmaları ve Japon Çalışmaları Sertifika Programları ile Eski Yunanca, Çince ve Japonca dil dersleri yine bölümlerimiz tarafından yürütülmektedir.

Eğitim anlayışı olarak üniversite bütünlüğü sistemini benimsemiş olan Boğaziçi Üniversitesi’nde Fen-Edebiyat Fakültesi kendi öğrencilerine verdiği derslerin yanı sıra diğer fakültelere verdiği derslerle önemli bir servis yükü taşımaktadır. Genel servis dersleri arasında tüm üniversite lisans öğrencilerinin aldığı Türkçe dersleri fakültemizin Türkçe Dersleri Koordinatörlüğü tarafından, beşeri bilim seçmelisi “Humanities” dersleri, Humanities Dersleri Koordinatörlüğü tarafından ve sosyal ve beşeri bilim öğrencilerine sunulan fen seçmelisi “Science” dersleri ise Moleküler Biyoloji ve Genetik, Kimya ve Fizik Bölümlerinin koordinasyonu ile yürütülmektedir. Fakültemiz tarafından sunulan bu servis dersleri örneğin Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin toplam mezuniyet kredilerinin %30’unu oluşturabilmekte, Eğitim Fakültesinin bazı bölümlerinde ise öğrencilerinin toplam mezuniyet kredilerinin %50’sinin üstüne çıkabilmektedir.

Fakültemiz, eğitim verdiği alanlara uygun olarak Öğrenci Seçme Sınavı’nda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil alanlarında Türkiye’de en yüksek puanla öğrenci alan bölümlere sahiptir.  2018-2019 I. yarıyılında 2604 lisans, 681 lisansüstü öğrencisi Fakültemize kayıt yaptırmıştır.

Fakültemizde fiili olarak görevli tam zamanlı 54 Profesör, 43 Doçent, 34 Dr. Öğretim Üyesi, 19 Öğretim Görevlisi (ders veren), 3 Öğretim Görevlisi (uygulamalı birim), 89 Araştırma Görevlisi ve 93 saat ücretli öğretim elemanı ile bir dönemde derslerimize kayıtlı yaklaşık 8.000 fakültemiz öğrencisi ile yaklaşık 14,000 diğer fakülte ve yüksekokul öğrencilerine servis dersi vermekteyiz.

Bu yoğun eğitim çalışmalarımızın yanı sıra fakültemiz araştırma faaliyetlerini en üst düzeyde sürdürmektedir. Çeşitli ulusal ve uluslararası fonlarla desteklenen araştırma faaliyetlerinin sonucunda öğretim elemanlarımız geçtiğimiz yıl (2018) içinde 10 kitap, 52 kitap bölümü, 414 bilimsel makale ve 138 bildiri yayınlamışlardır.