Haberler

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim değişikliği ile şiddetli hava olayları arasındaki ilişki hakkında konuştu. Anadolu Ajansı’nın (AA) sorularını yanıtlayan bilim insanı, “Isınma, 2.4-2.7 dereceye ulaştığında ne olduğunu hiç bilmediğimiz şeyler karşımıza çıkmaya başlayacak; aynı müsilajda olduğu gibi. Örneğin kuraklıktan bahsediyorsak, kuraklık daha geniş bir alanda görülüyor, eskisinden daha şiddetli oluyor.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Boğaziçi Üniversitesi’ni ziyaret etti. Vali Yerlikaya, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin de aralarında yer aldığı heyetle birlikte Kuzey Kampüs Kare Blok laboratuvarlarında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Emin Şerifoğlu

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alp Bassa, ODTÜ Parlar Vakfı tarafından Akademik Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Genç bilim insanına ödül, matematiğe yaptığı fark yaratan katkılar nedeniyle verildi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün önerisi ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararıyla Eğitim, Fen Edebiyat ile İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerine dekan atamaları yapıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararıyla üç fakülteye dekan ataması gerçekleşti. Buna göre Prof. Dr. İrfan Erdoğan Eğitim Fakültesi'nin yeni dekanı olurken, Fen Edebiyat Fakültesi'nde aynı göreve Prof. Dr. İsmail Boz ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde ise Prof. Dr. Murat Önder getirildi.

21 Şubat 2022 Resmî Gazetesi’nde yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı (TÜBİTAK) Yönetim Kurulu'na atandı.

Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ceyda Elgül’ün “Lives in Turkish” veri tabanı, alanında saygın kurumlar arasında yer alan Kanada Sosyal Bilimler Enstitüsü (C-SKI) tarafından 2022 Açık Araştırmacılık Ödülleri kapsamında verilen “Genç Araştırmacılık Onur Ödülü”ne layık görüldü. “Lives in Turkish”, 1800’den günümüze Türkçe’de yayımlanmış biyografi türündeki eserlerin açık erişim referans bibliyografyasını sunarken, bu verinin veri görselleştirme yöntemleriyle daha erişilebilir şekilde paylaşılmasını da sağlıyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Engin Ader, Dr. İnci Ayhan ve Doç. Dr. Emre Uğur’un ortak projeleri kapsamında Sanal Gerçeklik Laboratuvarı (BUVIAR) kuruldu. Son teknoloji yapay zekâ ve makine öğrenme metotlarını işleyerek orijinal bilişsel modeller elde edilmesi planlanan BUVIAR ile Boğaziçi Üniversitesi’nde sanal gerçeklik alanında ileri çalışmalar yapılması hedefleniyor.

Doç. Dr. Engin Ader

Onkoloji alanında ilaç geliştiren ve erken aşama çalışmalarında Boğaziçi Üniversitesi’nin altyapısından güç alan RS Research, GEN İlaç, İstanbul Portföy ve Eczacıbaşı Momentum’dan 12 milyon dolar yatırım aldı.

Boğaziçi Üniversitesinden bilim insanları edebî metinlerde çevirmenin üslubunu koruyacak yeni bir makine çeviri algoritması için çalışmalarına başladı. Bunun Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin, çeviri dünyası için heyecan verici bir projeye adım attıkları görüşünde.

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin (NHKSAM) düzenlediği “Aşiyan Konuşmaları” serisinin 4 Kasım’daki konuğu Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alp Bassa oldu. Çevrimiçi gerçekleşen etkinlikte Doç. Dr. Bassa, matematik ve müziğin karşılıklı ilişkisine dair konuştu.

Sayfalar